در آلرژي غذايي پاسخ ايمني به دلايل مختلف ژنتيك و محيط درست عمل نميكند و كودك در تماس يا مصرف موادغذايي واكنش نشان ميدهد.
يكي از وظايف دستگاه گوارش انتخاب موادغذايي اصلي براي رشد سلولي و همزمان دفاع در برابر ميكروبها و پاسخ مناسب ايمني در مقابل پروتئينهاي غذايي است كه ميتوانند تظاهرات آلرژي غذايي ايجاد كند. در آلرژي غذايي پاسخ ايمني به دلايل مختلف ژنتيك و محيط درست عمل نميكند و كودك در تماس يا مصرف موادغذايي واكنش نشان ميدهد. ثابت شده است، وقتي يكي از والدين آلرژي دارد، كودك حدود 25 تا 30درصد و اگر هر 2 والد مبتلا به آلرژي باشند، كودك بين 60 تا65 درصد به آلرژي مبتلا ميشود. بنابراين يكي از علل اوليه آلرژي، وجود اين سابقه در خانواده است اما عوامل متعددي ميتواند آلرژي ايجاد كنند.
آغاز حساسيت غذايي از دوران جنيني خوراندن زودهنگام غذاهاي متنوع و مختلف به نوزادان، پيش از شش ماهگي و حتي يكسالگي از عوامل بسيار مهم در بروز حساسيتهاي غذايي محسوب ميشود، چرا كه در اين سنين، هنوز مخاط رودهاي تكامل پيدا نكرده و به انواع مواد غذايي واكنش نشان ميدهد.حساسيت غذايي نوزاد حتي ممكن است از دوران جنيني نيز به دليل وجود ريشههاي حساسيتي در مادر وجود داشته باشد. خانمهاي بارداري كه زمينه ابتلا به آلرژي را دارند، بايد طي بارداري، مصرف مواد غذايي حساسيتزا چون تخممرغ، بادمجان، گوجهفرنگي و بادام زميني را به حداقل برسانند. همچنين دوري از اضطراب و هيجان براي مادران، در زمان بارداري ضروري است، چراكه استرس امكان بروز حساسيت را بيشتر ميكند.
اغلب علائم رايج آلرژي غذايي عبارت هستند از:* سوزش دهان* كهير، خارش يا اگزما* ورم لب ها، صورت، زبان و گلو يا بخش هاي ديگر بدن* خس خس و گرفتگي بيني يا تنفس سخت* درد شكمي، اسهال، حالت تهوع يا استفراغ* سرگيجه، گيجي و يا غش
علت حساسيت غذايي در كودكان،درمان حساسيت غذايي در كودكان
برخي غذاها 1 يا 2 ساعت بعد از خوردن، سبب بروز حساسيت غذايي مي شوند
آنافيلاكسي:در برخي از افراد، ممكن است يك حساسيت غذايي، واكنش آلرژيك شديدي به نام آنافيلاكسي ايجاد كند. اين حالت مي تواند باعث بروزعلائم تهديد كننده حيات شامل موارد زير شود:* گرفتگي و تنگي راه هاي تنفسي* ورم گلو به طوري كه تنفس به سختي امكان پذير باشد* شوك و افت شديد فشار خون* ضربان تند قلب* سرگيجه، گيجي و عدم هوشياري
درمان هاي فوري و اضطراري براي آنافيلاكسي، حياتي است. عدم درمان مي تواند به كما و مرگ منجر شود.
راه هاي موثر براي شناخت حساسيت غذايي كودك1- وقتي يك غذاي جديد را به كودك مي دهيد، حداقل تا سه روز بعد از آن غذاي جديد ديگري به او ندهيد تا واكنش بدن كودك را به همان نوع جديد بسنجيد؛ مثلا اگر براي اولين بار در روز دوشنبه به كودك خود هلو داديد، اين كار را در روزهاي سه شنبه و چهارشنبه تكرار كنيد و ميوه جديد ديگري در اين روزها به او ندهيد تا ببينيد آيا كودكتان به هلو حساسيت دارد يا نه. 2- براي اولين بار كه ماده غذايي جديدي را به كودك مي دهيد توجه داشته باشيد كه حساسيت غذايي ممكن است در دو زمان رخ دهد:
- برخي غذاها بلافاصله پس از خوردن، سبب بروز حساسيت غذايي مي شوند.
- برخي غذاها 1 يا 2 ساعت بعد از خوردن، سبب بروز حساسيت غذايي مي شوند.
3- به علائمي مانند سرفه، عطسه، زدن كهير، تهوع، گازهاي دفع شده، ورم پوست و اگزما در كودك توجه كنيد. اين موارد از علايم شايع حساسيت غذايي مي باشند.
4- پوشك كودك را پس از دادن هر نوع ماده غذايي جديد، بررسي كنيد. اسهال از ديگر علايم بروز حساسيت غذايي در كودك مي باشد. 5- به محض بروز يكي از علايم بالا، به پزشك متخصص كودك خود مراجعه كنيد. به كمترين علايم هم توجه كنيد و آن را جدي بگيريد. 6- اگر كودكتان با مشكل تنفسي مواجه شد، حتماً با اورژانس تماس بگيريد. اگر علايم ديگري مانند ورم و قرمزي صورت و لب دارد و يا تهوع و اسهال بعد از صرف غذا پيدا كرد، حتماً با اورژانس تماس بگيريد، زيرا در برخي موارد، اين علايم در مدت زمان كوتاهي، راه تنفس كودك را مسدود مي كنند و ممكن است منجر به مرگ كودك شوند.
خريدمستقيم لباس دخترانه وپسرانه از توليديمشاور و راهنماي خريد دمنوش و جوشانده
در برخورد با حساسيت چه بايد كرد؟پزشك ابتدا بايد شرح حال دقيق از كودك بگيرد تا فهرستي از غذاهايي كه مصرف كرده داشته باشد تا بتواند ارتباط اين علائم را با ماده غذايي مورد نظر پيدا كند. تستهاي تشخيصي كه بهصورت تست پوستي و تستهاي خوني انجام ميشود هم ميتواند راه تشخيص را سادهتر كند. بهعنوان مثال براي شيرخواري كه در حال خوردن شير خشك است در صورتي كه قبلا شير مادر مصرف ميكرده و دچار ضايعات پوستي مانند اگزماي پوستي شده است اگر شير خشكش بر پايه سويا باشد، ميتواند كمك كند كه حساسيت به سويا تشخيص داده شود. ضمن آنكه تعداد زيادي از كودكاني كه حساسيت به شير گاو دارند، حساسيت به سويا نيز دارند. اين واكنش متقاطعي است كه بين شير و سويا وجود دارد و ميتواند بين موادغذايي مختلف وجود داشته باشد. براي هر بيماري بسته به شرح حال خانوادگي علائم و تستهايي كه انجام ميشود تشخيص آلرژي داده ميشود. بهطور كلي و بدون انجام اقدامات تشخيصي نميتوان گفت كودك اين موادغذايي را نبايد استفاده كند. در كل رژيمهايي كه داده ميشود كه در آن چند ماده غذايي حذف ميشود، درست نيست.
علت حساسيت غذايي در كودكان،درمان حساسيت غذايي در كودكان
اگر كودكتان به برخي مواد غذايي حساسيت دارد، حتماً به پزشك اطلاع دهيد
نكته- تخم مرغ، شير، بادام زميني، سويا، آجيل، ماهي، ميگو و توت فرنگي بسيار حساسيت زا هستند. حتماً از پزشك كودك خود بپرسيد كه در زمان خوراندن اين مواد براي اولين بار به كودك، چه مواردي را بايد رعايت كنيد. - كودكاني كه والدين آنها حساسيت غذايي دارند، بيشتر در معرض ابتلا به اين بيماري هستند. لذا در موقع خوراندن موادي كه به آنها آلرژي داريد، به كودك خود، موارد احتياط را رعايت كنيد. - اگر كودكتان به برخي مواد غذايي حساسيت دارد، حتماً به پزشك اطلاع دهيد. پزشك اطفال ممكن است تست آلرژي تجويز كند. اين تست مشخص مي كند كه چه نوع مواد غذايي منجر به بروز حساسيت در كودك شما مي شوند. - بعضي علايم حساسيت غذايي (ذكر شده در شماره 6) تهديد كننده حيات كودك مي باشند. حتماً علايم مذكور را در نظر داشته و جوانب احتياط را رعايت كنيد.
گردآوري:بخش كودكان بيتوته
منابع:tebyan.netbartarinha.irjamejamonline.ir